Articole despre Codul Fiscal

Impozitarea salariului in 2024: ce contributii sociale obligatorii datoreziVenituri impozabile 2024: care sunt acestea, cat este cota de impozitare si studii de cazImpozitul pe dividende in 2024: cat este, cum se calculeaza si cine il platesteAjustare TVA: ce este, care este procedura si studii de cazNorma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplicaExigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de cazImpozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare: tot ce trebuie stii Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVAImpozitarea tichetelor de masa 2024: cota de impozitare, model calcul salariuImpozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuriRecuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practiceVenituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exempleCheltuieli de protocol in afaceri: importanta, reglementari si practici eficienteObligativitate e-Factura: cine foloseste, cum se emite, intrebari si raspunsuriCotele de TVA in 2024: ce bunuri si servicii au cote reduseTaxarea inversa TVA: ce este, cand se aplica, studii de cazCheltuielile nedeductibile: ce sunt, regim fiscal, exempleDosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosarFactura fiscala: ce este, ce trebuie sa contina si model completat​Codul fiscal scutiri taxe si impozite locale: tot ce trebuie sa stiiCod de identificare fiscala: ce este CIF si de ce este necesarCertificat de inregistrare fiscala: ce este, cum il obtii si ce faci daca l-ai pierdutTVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de cazVenituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de cazImpozit pe venit din alte surse: cota de impozitare, studii de cazCheltuielile deductibile: reglementari fiscale si sfaturi de la specialisti Impozit la vanzarea imobilului: Ghid practic pentru decizii informateImpozit pe venit: tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe profit: mod de calcul, venituri neimpozabile si scutiri de impozitDeducerea personala: tot ce trebuie sa stiiMicrointreprindere: definitie, numar angajati si calcul impozit

TVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de caz

Sistemul TVA la incasare este un regim special de TVA in care taxa pe valoare adaugata este declarata si platita catre stat doar atunci cand se incaseaza efectiv facturile. Acest sistem poate fi aplicat in anumite conditii si avantajeaza in special companiile mici si mijlocii. Vom vorbi in acest articol in detaliu despre ce inseamna TVA la incasare, ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a beneficia de aceasta facilitate si iti vom prezenta si alte informatii utile cu privire la TVA la incasare!

TVA la incasare: ce inseamna?

In mod obisnuit persoanele juridice platitoare de TVA au obligatia de a plati aceasta taxa la bugetul statului la data emiterii unei facturi, chiar daca nu au incasat efectiv banii aferenti facturii respective.

Sistemul TVA la incasare este un beneficiu fiscal prin care:

1. Exigibilitatea (obligatia platii) taxei pe valoare adaugata intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii bunurilor ori a prestarii serviciilor;
2. Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor este amanat pana la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

Pentru a opta pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare, persoanele juridice trebuie sa indeplineasca anumite conditii, in special referitoare la cifra de afaceri.

Conditii de eligibilitate pentru inregistrarea ca platitor de TVA la incasare

Conform art. 282 din Codul Fiscal sunt elibibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania si a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 4.500.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul anului calendaristic;

b) persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA.

Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA aplica sistemul TVA la incasare incepand cu aceasta data.

Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul tva la incasare (cifra de afaceri de 4.500.000 lei).

NU sunt eligibile pentru sistemul TVA la incasare:

a) persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 269 alin. (9);

b) persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a);

c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 4.500.000 lei

d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si care au depasit plafonul de 4.500.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA.

Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF

 

Lucrarea este actualizata la zi si contine toate informatiile de care ai nevoie pentru a face fata cu brio oricarei inspectii fiscale.

Comanda acum Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice !!! 

Perioada de aplicare a sistemului TVA la incasare

Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru
aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 4.500.000 lei. Daca se depaseste acest plafon, sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 4.500.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic.

Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 4.500.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre datele de 1 si 20 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului.

Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se realizeaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare
celei in care a fost depusa notificarea.

Ce se intampla in cazul facturilor emise inainte de intrarea/iesirea din sistemul TVA la incasare?

Pentru facturile emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:

1. In cazul facturilor cu contravaloarea totala a bunurilor/serviciilor, emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa intrarea in sistemul TVA la incasare, nu se aplica sistemul TVA la incasare.

2. In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a bunurilor/serviciilor, emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, care au fost ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data intrarii persoanei impozabile in sistem, se va aplica TVA la incasare pentru diferentele care vor fi facturate dupa data intrarii in sistemul de TVA la incasare al persoanei impozabile;

3. In cazul facturilor pentru contravaloarea totala a bunurilor/serviciilor, emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului TVA la incasare.

4. In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a bunurilor/serviciilor, emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se va aplica TVA la incasare numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile.

Calcul TVA la incasare: care este cota de taxa aplicabila

In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau
este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.

Studii de caz reale TVA la incasare

Va prezentam in continuare cateva studii de caz reale cu privire sistemul de TVA la incasare. Raspunsurile sunt oferite de specialistii de la Portalcontabilitate.ro.

TVA la incasare. Inchidere conturi TVA neexigibila

INTREBARE:

Am preluat contabilitatea unei societati, vanzare cu ridicata si in contul 44281 pe debit are o suma de 17.000 lei si in contul 44282 pe credit -500 lei. Aceste sume sunt din anul 2013 pe cand societatea era cu TVA la incasare. Furnizorii sunt achitati si clientii incasati.

Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila de inchidere a acestor conturi.

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 26 Mar 2024

Potrivit prevederilor de la art. 297 (3) din Codul fiscal, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 282 alin. (3)-(8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 282 alin. (6). Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 307 alin. (2)-(6) sau art. 331.

De asemenea, pentru TVA de dedus, va trebui sa aveti in vedere si prevederile de la art. 301(3) din Codul fiscal, respectiv pct.71 (3) din NM, dispozitii care prevad ca in aplicarea art. 301 alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabila va notifica organele fiscale competente printr-o scrisoare recomandata, insotita de copii de pe facturi sau alte documente justificative ale dreptului de deducere, faptul ca va exercita dreptul de deducere dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept a luat nastere.

Potrivit prevederilor de la art. 282(3) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare.
Potrivit prevderilor de la art. 282(7) lit, b), in cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
(..)
b)in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5). In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile.

Prin urmare, in situatia in care detineti documente privind plata/ incasarea facturilor respective, conturile respective se inchid astfel:
4426=44281
44282=4427

TVA fara erori! Zero amenzi, Zero penalizari pentru declarare eronata si Zero dobanzi de intarziere

TVA. Locul prestarilor de servicii in relatia cu beneficiari din state membre si terte

Ghidul practic conceput de specialisti pentru a realiza Declaratii de TVA perfecte, indiferent de locul prestarii serviciilor

Comanda acum TVA. Locul prestarilor de servicii in relatia cu beneficiari din state membre si terte!!! 

Amanare drept de deducere TVA din factura prestator aflat in sistemul TVA la incasare

INTREBARE:

O societate SRL, platitoare de TVA (sistem normal) si impozit pe profit, primeste de la un transportator, pentru serviciile de transport prestate, o factura cu mentiunea "TVA la incasare". In urma consultarii, pe site-ul ANAF, a Registrului persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, am constatat ca transportatorul respectiv nu este inscris.

Pot deduce TVA inscrisa pe factura emisa de transportator, in conditiile in care nu i-am achitat inca aceasta factura? Trebuie sa-i solicit o alta factura care sa nu aiba mentiunea "TVA la incasare"?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 27 Feb 2024

In situatia in care urmare consultarii registrului A.N.A.F. beneficiarul obtine informatia din care rezulta ca  prestatorul nu este inscris in sistemul TVA la incasare, nu are obligatia amanarii dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura emisa, chiar daca la momentul exercitarii acestui drept, nu a efectuat plata contravalorii facturii primite.

Este recomandabil ca beneficiarul sa listeze informatia primita prin consultarea registrului A.N.A.F. si sa ataseze listarea respectiva la nota contabila aferenta facturii primite pentru care exercita direct dreptul de deducere, fara amanare % 628/4426 = 401.

Avand in vedere ca se apropie termenul de raportare fiscala TVA pentru luna ianuarie 2024, nu este recomandabil sa solicitati acum corectarea facturii emise initial. Consider ca este suficient sa notificati acest aspect prestatorului,  sesizand necordanta dintre mentiunea inscrisa in factura si baza de date a A.N.A.F. astfel incat prestatorul:  

• sa nu mai repete aceiasi eroare materiala la emiterea  urmatoarele facturi;

• sa amane colectarea TVA pentru facturi neincasate;

• sa verifice realizarea plafonului de 4.500.000 lei din anul precedent, eventual radierea din oficiu de catre organul fiscal competent a inscrierii in sistemul TVA la incasare;

• sa verifice daca i s-a anulat,  din oficiu, codul de inregistrare in scopuri de TVA si nu cunoaste aceasta stare fiscala TVA. Daca prestatorul are codul de TVA anulat din oficiu, beneficiarul pierde dreptul de deducere pana la momentul reinregistrarii prestatorului in scopuri de TVA.

Dupa termenul de raportare fiscala si informativa pentru luna ianuarie 2024, este recomandabil  sa solicitati  prestatorului sa corecteze factura emisa initial prin stornarea acesteia si emiterea unei facturi corecte. Inscrierea incorecta in factura emisa a mentiunii referitoare la inscrierea in sistemul TVA la incasare  nu conduce la anularea de catre organul de inspectie fiscala a dreptului de deducere a sumei TVA deductibile, deja deduse, din doua motive:
• organul de inspectie poate verifica informatia pe site A.N.A.F.;
• organul de inspectie verifica facturile de achizitie prin sondaj si este putin probabil ca va avea drept obiectiv de control inscrierea corecta a mentiunilor in facturile emise de furnizori/parteneri.

TVA la incasare declaratia 700

INTREBARE:

O societate este infiintata cu data de 22.01.2024, tva lunar. Societatea vrea sa se inregistreze cu tva la incasare.

In declaratia 700 ce rubrici completez si cu ce data devine tva la incasare daca depun declaratia 700 in luna 02.2024?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de  08 Feb 2024

Conform art 282 alin. (3)lit (b) Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA. Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA aplica sistemul TVA la incasare incepand cu aceasta data. Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul prevazut la lit. a) a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei.

In concluzie se va aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care se va exercita optiunea, respectiv luna urmatoare deoarece aveti ca perioada fiscal luna calendaristica.

Declaratia 700 se depune pana in 20 ale lunii urmatoare. Spre exemplu daca perioada fiscala este luna si se depune declaratia 700 pana in 20.02.2024, atunci se aplica sistemul incepand cu 01.03.2024.

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 700" Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale", declaratia se depune si pentru efectuarea de mentiuni privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare;

La SECTIUNEA B SUBSECTIUNEA BIV - Notificare privind sistemul TVA la incasare, la Randul 1.21.1. se marcheaza cu "X" in casuta corespunzatoare, de catre persoana impozabila care notifica organul fiscal ca aplicarea sistemului TVA la incasare.

Se bifeaza declar pe propria raspundere ca sunt persoana eligibila

Se completeaza luna anterioara si cifra de afaceri realizata.

Nu depaseste plafonul optez pentru tva la incasare si completati luna pentru care optati este 01.03.2024.

Daca va solicita sa atasati o arhiva incarcati balanta din luna anterioara.