Articole despre Codul Fiscal

Impozitarea salariului in 2024: ce contributii sociale obligatorii datoreziVenituri impozabile 2024: care sunt acestea, cat este cota de impozitare si studii de cazImpozitul pe dividende in 2024: cat este, cum se calculeaza si cine il platesteAjustare TVA: ce este, care este procedura si studii de cazNorma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplicaExigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de cazImpozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare: tot ce trebuie stii Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVAImpozitarea tichetelor de masa 2024: cota de impozitare, model calcul salariuImpozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuriRecuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practiceVenituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exempleCheltuieli de protocol in afaceri: importanta, reglementari si practici eficienteObligativitate e-Factura: cine foloseste, cum se emite, intrebari si raspunsuriCotele de TVA in 2024: ce bunuri si servicii au cote reduseTaxarea inversa TVA: ce este, cand se aplica, studii de cazCheltuielile nedeductibile: ce sunt, regim fiscal, exempleDosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosarFactura fiscala: ce este, ce trebuie sa contina si model completat​Codul fiscal scutiri taxe si impozite locale: tot ce trebuie sa stiiCod de identificare fiscala: ce este CIF si de ce este necesarCertificat de inregistrare fiscala: ce este, cum il obtii si ce faci daca l-ai pierdutTVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de cazVenituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de cazImpozit pe venit din alte surse: cota de impozitare, studii de cazCheltuielile deductibile: reglementari fiscale si sfaturi de la specialisti Impozit la vanzarea imobilului: Ghid practic pentru decizii informateImpozit pe venit: tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe profit: mod de calcul, venituri neimpozabile si scutiri de impozitDeducerea personala: tot ce trebuie sa stiiMicrointreprindere: definitie, numar angajati si calcul impozit

Impozit pe venit: tot ce trebuie sa stii

Impozitul pe venit este o componenta cruciala a sistemului fiscal din Romania, avand un impact semnificativ asupra situatiei financiare a contribuabililor si a economiei tarii in ansamblu. In acest articol vom examina in profunzime impozitul pe venit, inclusiv modul de calcul, categoriile de venituri neimpozabile si cele mai recente modificari fiscale cu privire la impozitul pe venit!

Ce este impozitul pe venit?

Impozitul pe venit este o taxa care se aplica oricarei persoane fizice rezidente in Romania pe veniturile obtinute din orice sursa, precum si persoanelor straine ce desfasoara activitati economice in Romania. Acestora din urma li se impoziteaza doar veniturile obtinute in Romania.

Cine plateste impozit pe venit

Conform art 39 din Codul Fiscal, urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului pentru veniturile realizate si sunt numite in continuare contribuabili:

  • persoanele fizice rezidente;
  • persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
  • persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;
  • persoanele fizice nerezidente care realizeaza a venituri din Romania, altele decat cele independente si dependente.

Ce venituri sunt impozabile?

Conform legislatiei in vigoare, impozitul pe venit se aplica urmatoarelor categorii de venituri:

a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei;

b) in cazul persoanelor fizice rezidente, altele decat cele prevazute la lit. a), veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de la care acestea devin rezidenti in Romania;

c) in cazul persoanelor fizice nerezidente,care desfasoara activitate in dependenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania, impozitul se aplica venitului net atribuibil sediului permanent;

d) in cazul persoanelor fizice nerezidente,care desfasoara activitate dependenta in Romania, venitului salarial net din aceasta activitate dependenta;

e) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care obtin veniturile prevazute la art. 58 lit. d) Cod fiscal venitului determinat conform regulilor prevazute in prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venit.

Care sunt veniturile neimpozabile?

Conform art.42 din Codul Fiscal, principalele categorii de venituri neimpozabile sunt cele pentru urmatoarele persoane fizice:

  • Ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala primite de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, si cele primite de la organizatii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii.
  • Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate, conform legii, persoanelor fizice care nu obtin venituri din salarii siasimilate salariilor.
  • Indemnizatiile pentru risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, conform legii.
  • Recompense acordate conform legii din fonduri publice.
  • Veniturile din valorificarea deseurilor in cadrul programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice, si veniturile de orice fel primite la predarea deseurilor personale.
  • Suma incasata din asigurari de orice fel reprezentand despagubiri si alte drepturi, cu exceptia castigurilor de la societatile de asigurari ca urmare a contractului de asigurare.
  • Despagubirile primite ca urmare a prejudiciilor materiale suferite, inclusiv despagubirile pentru daune morale.
  • Sume primite in urma exproprierii pentru cauza de utilitate publica,conform legii.
  • Sume primite ca despagubiri pentru pagube suportate in caz de calamitati naturale, invaliditate sau deces, conform legii.
  • Pensiile pentru invalizii de razboi, orfanii, vaduvele/vaduvii de razboi, pensiile acordate pentru participarea la misiuni si operatii inafara teritoriului statului roman, pensiile pentru invaliditate sau decesin timpul sau din cauza serviciului in institutiile de aparare si ordine publica, precum si sumele fixe pentru ingrijirea pensionarilor cu grad I de invaliditate.
  • Suma sau bunurile primite sub forma de sponsorizare sau mecenat.
  • Veniturile din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, altele decat castigurile din transferul de valori mobiliare si aur de investitii.
  • Drepturile in bani si in natura primite de anumite categorii de persoane, precum militarii in termen, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special, rezervistii etc.
  • Bursele primite de persoanele aflate in scolarizare sau perfectionare in institutii de invatamant.
  • Suma sau bunurile primite cu titlu de mostenire sau donatie.
  • Veniturile primite de membrii misiunilor diplomatice, oficialii organismelor internationale, si cetatenii straini pentru consultanta, conform legilor si acordurilor specifice.
  • Sumele reprezentand diferenta de dobanda subventionata pentru creditele acordate conform legii.
  • Subventiile primite pentru achizitionarea de bunuri conform legislatiei in vigoare.
  • Veniturile reprezentand avantaje in bani si/sau in natura primite de anumite categorii de persoane, precum veteranii de razboi, persoanele cu handicap etc.
  • Premiile obtinute de sportivi la competitii internationale si olimpice/paralimpice.
  • Veniturile primite de elevi si studenti in cadrul competitiilor interne si internationale.
  • Prima de stat acordata pentru economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
  • Alte venituri neimpozabile conform specificatiilor legislative pentru fiecare categorie.

Cine este scutit de impozitul pe venit in Romania?

Sunt scutite de la plata impozitului pe venit urmatoarele categorii de persoane, daca indeplinesc anumite conditii:

  1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
  2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator;
  3. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltaresi inovare;
  4. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor din sectorul constructii;
  5. prosumatorii, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale;
  6. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara.

Cat este impozitul pe venit in Romania?

Cota de impozit este de 10% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea im­pozitului pe veniturile din:

a) activitati independente;
a1) drepturi de proprietate intelectuala;
b) salarii si asimilate salariilor;
c) cedarea folosintei bunurilor;
d) investitii;
e) pensii;
f) activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g) premii;
h) alte surse.

 
Taxarea in 2024! Afla care sunt noile prevederi si cum trebuie aplicate in 2024!

Noutatile codului fiscal - Ghidul editat de specialistii Grupului Rentrop&Straton ofera explicatii, recomandari si studii caz referitoare la:

1. Impozitul pe profit
2. Impozitul pe venitul microintreprinderilor
3. Impozitul pe venit
4. Contributiile sociale
5. Accizele
6. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA)
7. Depunerea situatiilor financiare anuale
8. Acordarea sau eliminarea unor facilitati fiscale
9. Sistemul RO e-Factura
10. Incasarile si platile in numerar
11. Deductibilitatea anumitor cheltuieli etc.

Vezi AICI modificarile aduse Codului Fiscal<<<

Impozit pe venit PFA

Cota de impozit pe venit este de 10% si se aplica:

a. la venitul net, pentru activitatile impuse in sistem real;

Venitul net in sistem real reprezinta diferenta dintre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile platite in cursul anului fiscal. Din venitul net se scad pierderile raportate din anii precedenti si contributia sociala datorata si rezulta venitul impozabil.

b. la valoarea normei de venit, pentru activitati independente impuse cu norma de venit.

Pentru activitatile independente impuse cu norma de venit, impozitul de10% se aplica direct la valoarea normei de venit. Aceasta valoare poate fi ajustata in functie de diverse criterii, oferind posibilitatea de a se reflecta mai fidel realitatile afacerii.

Pentru cei care desfasoara mai multe activitati autorizate la ONRC, impozitul se calculeaza aplicand procentul de 10% la valoarea normei devenit sau la normele de venit cumulate.

Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii, permitand aceasta valoare in concordanta cu specificul activitatii desfasurate. Aceasta flexibilitate vizeaza sa raspunda nevoilor individuale si sa ofere o solutie adaptata la diversitatea afacerilor.

Valoarea impozitului de plata se obtine prin aplicarea procentului de impozit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate, daca sunt mai multe activitati autorizate la ONRC. Norma devenit poate fi corectata in functie de mai multe criterii.

Redirectionare impozit pe venit

Prin O.U.G. nr. 115/2023, pentru veniturile din activitati independente, redirectionarea unui procent de 3,5% din impozit a fost abrogata. Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente nu mai au posibilitatea de a directiona acest procent catre entitati non-profit sau alte destinatii prevazute de legislatie.

OUG nr.115/2023 aduce de la 1 ianuarie 2024 modificari fiscale privind impozitul pe venit

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 a adus mai multe modificari cu privire la impozitul pe venit. Vi le prezentam mai jos pe cele mai importante:

1. Facilitati fiscale (scutirea de la plata impozitului pe venit ) angajati din domeniile IT, constructii, agricultura si industrie alimentara

O.U.G. nr. 115 clarifica modul in care se aplica scutirea, stabilind ca in cazul in care o persoana fizica realizeaza venituri din salarii pentru o fractie din luna (cum ar fi atunci cand incepe sau incheie un contract de munca in cursul lunii), fiecare angajator va stabili partea din plafonul lunar de 10.000 de lei corespunzatoare acelei perioade.
Fiecare angajator va calcula si va aplica scutirea individual pentru partea din plafonul lunar stabilita pentru perioada in care persoana a fost angajata la respectivul loc de munca.

2. Indemnizatiile de delegare, detasare si transnationale

O.U.G. nr. 115 aduce clarificari la regulile de impunere pentru indemnizatiile de delegare si detasare, inclusiv transnationale. Plafonul aferent valorii a trei salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte.
Acest aspect este deosebit de important in situatiile in care durata delegarii sau detasarii variaza de la o luna la alta sau cand exista schimbari in cuantumul salariilor de baza.

3. Netaxarea abonamentelor sportive in limita a 100 euro

O alta modificare se refera la facilitatea de netaxare in cazul abonamentelor sportive. Plafonul anual pentru care nu se aplica taxe salariale scadede patru ori, de la 400 de euro la 100 de euro, incepand cu ianuarie 2024.

4. Stimulentul fiscal pentru educatia timpurie

Se introduce un stimulent fiscal pentru educatia timpurie, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2024.
Angajatorii pot suporta/acorda sume de pana la 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil al angajatilor plasati in unitati de educatie timpurie, iar aceste sume sunt incluse in cheltuielile sociale cu deductibilitate limitata la calculul impozitului pe profit.

 
Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024 contine informatii cruciale din sfera impozitului pe venit cu impact major la calculul taxelor din 2024.

Lucrarea detaliaza modificarile aduse de OUG nr. 115/2023 si Legea nr. 296/2023 din:
1. Sfera impozitului pe profit;
2. Regimul microintreprinderilor;
3. Impozitul pe venit;
4. Plafoanele de numerar;
5. Contributiile sociale CAS si CASS;
6. Salariile;
7. Gestionarea cheltuielilor si deducerilor fiscale pentru activitatile independente si profesiile liberale (sponsorizari, abonamente, case de marcat, redirectionarea a 3.5% din impozit, pierderi fiscale etc.);
8. Alte modificari semnificative, in materia obligatiilor de conformare fiscala.

Comanda ACUM  Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!<<<

 

5. Plafonul lunar pentru sume extra neimpozabile

Se stabileste un plafon lunar de 33% pentru diversele sume extra primite de angajati, care nu se impoziteaza. In acest plafon intra sumele pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, potrivit legii,dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.

6. Modificarile privind cheltuielile de telemunca

Suma de pana la 400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de telemunca nu mai este scutita de taxe salariale incepand cu 1 ianuarie.

7. Extinderea veniturilor asimilate salariilor

Se adauga noi prevederi care definesc veniturile asimilate salariilor, inclusiv sume pentru servicii turistice, contributii la fonduri de pensii facultative, prime de asigurare voluntara de sanatate, servicii medicale sub forma de abonament, contravaloarea abonamentelor pentru unitati de educatie timpurie, diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala si dobanda de piata pentru credite si depozite care depasesc anumite limite.

8. Scutirea de CAS pentru Pilonul II pentru anumite categorii de angajati

Se reorganizeaza prevederile privind scutirea de la plata CAS pentru Pilonul II in cazul angajatilor din constructii, sectorul agro-alimentar si alIT-istilor. Angajatorii pot decide sa plateasca procentul integral de CAS si pot reveni ulterior asupra optiunii de plata.

9. Modificari CASS

Indemnizatiile de concedii medicale, pana acum scutite de CASS, vor fi supuse acestui procent de 10%.

Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024, noile prevederi fiscale stipuleaza ca tichetele de masa si voucherele de vacanta vor fi subiect de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Incepand cu veniturile aferente anului 2024, se introduce posibilitatea deducerii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) la determinarea bazei impozabile pentru venituri din activitati independente.

Totodata, se introduce un nou plafon de 60 de salarii minime brute pe tara la care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

10. Cota de impozitare pentru proprietati de peste 2.500.000 lei

Incepand cu 1 ianuarie 2024, pentru persoanele fizice care au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale din Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei, se va impune o cota de impozitare de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 lei.

11. Impozitarea veniturilor a caror sursa nu a fost identificata

Incepand cu 1 iulie 2024, veniturile a caror sursa nu a fost identificata vor fi supuse impozitului pe venit in cota de 70%, aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere, organele fiscale vorstabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.