Articole despre Codul Fiscal

Impozitarea salariului in 2024: ce contributii sociale obligatorii datoreziVenituri impozabile 2024: care sunt acestea, cat este cota de impozitare si studii de cazImpozitul pe dividende in 2024: cat este, cum se calculeaza si cine il platesteAjustare TVA: ce este, care este procedura si studii de cazNorma de venit 2024: ce PFA-uri se incadreaza si ce reguli de impozitare se aplicaExigibilitate TVA: ce inseamna, cum se stabileste, intrebari frecvente si studii de cazImpozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare: tot ce trebuie stii Plafon TVA: Ghid pentru firme platitoare de TVAImpozitarea tichetelor de masa 2024: cota de impozitare, model calcul salariuImpozitare jocuri de noroc: Ghid complet privind veniturile din pariuri sportive, loto si alte jocuriRecuperarea pierderii fiscale in 2024: cum functioneaza si cum se calculeaza, cu exemple practiceVenituri neimpozabile: prevederile Codului Fiscal, exempleCheltuieli de protocol in afaceri: importanta, reglementari si practici eficienteObligativitate e-Factura: cine foloseste, cum se emite, intrebari si raspunsuriCotele de TVA in 2024: ce bunuri si servicii au cote reduseTaxarea inversa TVA: ce este, cand se aplica, studii de cazCheltuielile nedeductibile: ce sunt, regim fiscal, exempleDosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosarFactura fiscala: ce este, ce trebuie sa contina si model completat​Codul fiscal scutiri taxe si impozite locale: tot ce trebuie sa stiiCod de identificare fiscala: ce este CIF si de ce este necesarCertificat de inregistrare fiscala: ce este, cum il obtii si ce faci daca l-ai pierdutTVA la incasare: ce inseamna, conditii de eligibilitate, studii de cazVenituri din activitati independente: obligatii fiscale si studii de cazImpozit pe venit din alte surse: cota de impozitare, studii de cazCheltuielile deductibile: reglementari fiscale si sfaturi de la specialisti Impozit la vanzarea imobilului: Ghid practic pentru decizii informateImpozit pe venit: tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe profit: mod de calcul, venituri neimpozabile si scutiri de impozitDeducerea personala: tot ce trebuie sa stiiMicrointreprindere: definitie, numar angajati si calcul impozit

Dosarul fiscal: ce contine si cum obtii accesul la informatiile din dosar

Ce este dosarul fiscal?

Definitia dosarului fiscal se regaseste in Ordonanta de Urgenta Nr. 188/2022 din 28 decembrie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Astfel, dosarul fiscal este “ansamblul documentelor si informatiilor primite sau elaborate, detinute de organul fiscal in legatura cu activitatea de administrare a creantelor fiscale ale unui contribuabil/platitor;" 

Ce informatii contine dosarul fiscal?

In dosarul fiscal de la ANAF se regasesc urmatoarele informatii:
  • Date de identificare ale contribuabilului (persoane fizice si juridice rezidente si nerezidente, PFA, institutie publica)
  • Vectorul fiscal asociat contribuabilului pentru toate taxele si impozitele/contributiile, datele de inceput si sfarsit (daca este cazul) si periodicitatea declararii acestora 
  • Detalii despre obligatiile de plata restante (sume totale, grupate pe ani si luni)
  • Informatii legate despre declaratiile depuse, grupate dupa tipul declaratiei

Unde se gaseste dosarul fiscal?

Dosarul fiscal se afla pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in spatiul privat al contribuabilului. 

Pentru a vedea informatiile din dosarul fiscal, contribuabilii trebuie sa acceseze serviciul "Acces controlat la dosarul fiscal" de pe site-ul ANAF, dupa ce au solicitat un certificat digital.

Certificatul digital se solicita prin completarea formularului 152- Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat. 

Puteti descarca formularul de mai jos. Acesta poate fi gasit si pe site-ul ANAF 

Atentie : Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf .

Cum se pot accesa informatiile din dosarul fiscal?

Pentru a obtine accesul la dosarul fiscal se urmeaza pasii de mai jos: 

1. Obtineti un certificat calificat de semnatura electronica conform Legii 455/2001 de la unul din furnizorii acreditati care pot fi regasiti pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale -  www.mcsi.ro.

2. Descarcati documentul de confirmare (trebuie sa aveti instalat programul Adobe Reader 8.2), il completati si apoi il transmiteti pe e-mail furnizorului certificatului. Acesta il va semna si vi-l va trimite inapoi. Documentul semnat va fi transmis prin portal la ANAF (modulul Declaratii electronice- Acces controlat la dosarul contribuabilului - optiunea Inregistrare certificate calificate). 

3. Listati, semnati si stampilati cererea pentru utilizarea unui certificat calificat (formularul 152).

4. In situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat, se va prezenta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a accesa dosarul fiscal al contribuabilului. Daca exista calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, se prezinta documentul, in original si copie, care atesta aceasta calitate (acest document poate fi Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau Statutul societatii comerciale). 

5. Prezentati documentele la orice unitate fiscala (imputernicirea, actul de identitate, formularul 152). 

6. Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului acces controlat la dosarul fiscal al contribuabilului se face de regula prin e-mail, pe adresa comunicata in formularul 152, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal. Neprimirea confirmarii de catre contribuabil nu reprezinta un obstacol procedural, tehnic sau de alta natura, pentru accesarea dosarului fiscal. Dupa acest termen puteti incerca sa utilizati serviciul. Daca intampinati probleme, trimiteti mesajul de eroare pe adresa de email Admin.Portal@mfinante.gov.ro

ATENTIE! In relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, trebuie sa utilizati o adresa de e-mail care sa contina un alt domeniu decat Yahoo.

7. Accesati serviciul "Acces controlat la dosarul fiscal". Pentru instructiuni privind utilizarea aplicatiei ce contine dosarul fiscal, accesati site-ul ANAF
 
Taxarea in 2024! Afla care sunt noile prevederi si cum trebuie aplicate in 2024!

Noutatile codului fiscal - Ghidul editat de specialistii Grupului Rentrop&Straton ofera explicatii, recomandari si studii caz referitoare la:

1. Impozitul pe profit
2. Impozitul pe venitul microintreprinderilor
3. Impozitul pe venit
4. Contributiile sociale
5. Accizele
6. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA)
7. Depunerea situatiilor financiare anuale
8. Acordarea sau eliminarea unor facilitati fiscale
9. Sistemul RO e-Factura
10. Incasarile si platile in numerar
11. Deductibilitatea anumitor cheltuieli etc.

Vezi AICI modificarile aduse Codului Fiscal<<<

Renuntarea la serviciul de acces la dosarul Fiscal

In situatiile in care doriti sa renuntati la serviciul de acces la dosarul fiscal – de exemplu atunci cand persoana imputernicita nu mai lucreaza pentru aceeasi companie, se poate solicita revocarea dreptului de utilizare a serviciului. 

Solicitarea de renuntare se face de catre titularul certificatului calificat, prin completarea online a Formularului 153.

Puteti descarca formularul 153 de mai jos sau il puteti accesa de pe site-ul ANAF.

Atentie : Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf .



1. Daca revocarea dreptului de utilizare a serviciului Acces controlat la dosarul fiscal se solicita de titularul certificatului calificat, formularul 153 se listeaza, se semneaza de titularul certificatului si de catre contribuabil, se scaneaza si se trimite prin e-mail pe adresa admin.portal@mfinante.ro. 

2. Daca revocarea dreptului de utilizare a serviciului se solicita de o persoana diferita de persoana pentru care acest drept a fost obtinut, formularul 153 se depune in format hartie, semnat si stampilat de catre contribuabili, la unitatea fiscala in a carei raza contribuabilul isi are domiciliul fiscal. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
  • Actul de autorizare a functionarii contribuabilului, in original si copie;
  • Documentul de identitate al persoanei care solicita revocarea certificatului digital, in original si copie;
  • Imputernicire eliberata de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a revoca dreptul de utilizare a serviciului Acces controlat la dosarul fiscal.
ATENTIE! Prin formularul 153 nu se anuleaza certificatul digital, ci doar dreptul de acces la serviciul Acces controlat la dosarul fiscal.